VINTAGE SOROZAT


Ez a kategória a pezsgők Szent Grálja. Csak a legjobb évjáratok legjobb pezsgőinek jár ez a megkülönböztetett figyelem.
Olyan pezsgők, melyekben dús gyöngyözés, finom savak, változatos karakterek jelennek meg. Kóstolásukkal különleges élmény köszönt ránk, miközben a pezsgőfogyasztás magasabb dimenzióját fedezhetjük fel.
Érlelésben, az évjáratos pezsgőkészítés szabályai szerint, a seprőn tartás időtartama minimálisan 36 hónap. Ezért ezek a pezsgők általában 4-5 éves korban kerülnek forgalomba, melynek köszönhetően a pikáns, élesztős jegyek harmóniája erősíti az érlelt zamatokat és a hosszú utóízt.


OPTIMUM BRUT

 

JELLEMZŐK

Az OPTIMUM BRUT az egyik legfiatalabb gyermeke a Garamvári pezsgőcsaládnak. Az első évjárat 2011-es, mely oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel rendelkező szőlők szüreteléséből származik. Az alapbor az Istvándi- és Magyal-dűlőkből, saját ültetvényeinkről származó Chardonnay-Pinot Noir-Pinot Blanc házasítása.

A csak színmustból készült alapanyagot fajtánként külön erjesztjük alacsony hőmérsékleten, majd stabilizálás és készre kezelés után az évjárat adottságainak figyelembe vételével házasítjuk.

A gondosan előkészített, palackba töltött nyers pezsgőt a tradicionális érlelési technológia elvárásai szerint minimum 24-36 hónapig érleljük, mielőtt a degorzsálásra (seprőtelenítés) és expedíciós likőrbor hozzáadására sor kerülne.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Gyümölcsös ízkavalkád. Dús gyöngyözés, finom savak, friss citrusok, fehér őszibarack, licsi, ananász, köszön ránk a kóstolás során. A gyümölcsök mellett az autolízis krémes hatása, a friss sütemények illata teszi élménnyé a találkozást ezzel a pezsgővel.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Kellemes baráti beszélgetésekhez, fehér és vörös húsú szárnyasokhoz, tenger gyümölcseihez ajánljuk, de minden ételhez kellemesen fogyasztható.
A fogyasztási hőmérséklet 6-8 ºC-on a legjobb.

PRESTIGE BRUT

 

JELLEMZŐK

A pezsgőhöz elsősorban Pinot Noir alapbort használunk, amelyet a gyors léelvétel ezüstösen fehér, világos színben őriz meg. Ehhez az elérni kívánt zamatanyag figyelembevételével házasítunk Chardonnay szőlőből készült alapbort.

Mindkét szőlő a lösztalajba telepített Magyal-dűlő szülötte. A szüret időpontja döntő: általában 8-10 napos eltéréssel követi egymást a Pinot Noir és a Chardonnay beérése.

A Garamvári Szőlőbirtok tradicionális módon készült csúcspezsgője. Alapja az a kizárólag színlevek erjesztéséből készült cuvée, melyet több évre palackba zárunk. Az erjesztés és palackos érlelés is a finom seprőn tartással megy végbe. A seprőtelenítés mindig az érlelés ellenőrzése után történik, mert a cél a finom, komplex illatok és a klasszikus érlelési jegyek megjelenítése.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Határozott vonalvezetésű, elegáns, mondhatni férfias savakkal, dús gyöngyözéssel köszön ránk. Csak az első korty után érezzük, hogy a belépőt követően további meglepetéseket tartogat. Az érlelés megőrzi az erdei gyümölcsök óvatos báját. A lendületes savak és a lassan lecsengő pikáns utóízek kiegészülnek az autolízis élesztős, finoman kesernyés karakterével.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

A gourmandok pezsgője, melyet 6-7 ºC-on javaslunk fogyasztani.

GV_pezsgo_vintage_prestige_brut_1_slim

GV_pezsgo_vintage_brut_nature_1_slim

BRUT NATURE

 

JELLEMZŐK

A legnagyobb szakmai kihívás ebben a kategóriában dozázs nélkül harmonikus pezsgőt készíteni. A tradicionális jelleg – az autolízis által – legjobban ebben pezsgőben érezhető. Elsősorban a nagyon száraz borok kedvelőinek javasoljuk a Brut Natur kiválasztását.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

A kóstolás során az ízek és illatok úgy jelennek meg, ahogyan megszülettek.

A gerincet adó savakat finoman ölelik a gyöngyszerű buborékok.

Az illatok pikánsak, érleltek, visszafogottan gyümölcsösek, finom mandulás utóízben lecsengve.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Aperitifként vagy édességekhez ajánljuk, 5-6 ºC-ra hűtve.