ARS POETICA A pezsgő az a tollak nélküli főnix, amely borként születik a szőlőből. A nap sugarai adják a melegét, a szőlőmunkás verítéke a sóját, a borász tehetsége az arcát – ám ezt követően meghal mint bor, hogy a pezsgősítés során újjászülethessen egy elegáns, semmi másra nem hasonlító, karcsú, légies ital formájában, ami belopózik lelkünkbe és felvidítja azt…

A Garamvári pezsgők technológiai háttere

40 éves szakmai tapasztalat mellett további egy évtizedes, speciális technológiai és helyszíni felkészülésre volt szükség ahhoz, hogy Garamvári Vencel irányításával a budafoki Pezsgőpincében elindulhasson a pezsgőkészítés és megszülethessenek a Garamvári pezsgők.

A legfontosabb szempont az volt, hogy a kifogástalan minőségű alapbor úgy váljon pezsgővé, hogy az erjedés és érlelés során keletkezett minden nemes illat és finom zamat maximálisan megőrizhető legyen.

Éppen ezért technológiánkat a champagne-i iskola szabályaira alapoztuk.

A pezsgőkészítéshez szükséges berendezéseinket Champagne környékén gyártották, így az általunk használt technológia megegyezik azzal, amelyet a világhírű francia pezsgőgyárakban ma is alkalmaznak. Ezzel együtt azonban a Garamvári pezsgő elsősorban a hazai igényeknek és ízlésvilágnak szeretne megfelelni: a hazai lehetőségeket, hazai szőlőfajtákat szeretné előtérbe állítani.

A megfelelő alapbor készítéséhez a balatonlellei dűlőkben 12 hektár Chardonnay és 7 hektár Pinot Noir, kiegészítő fajtaként pedig Pinot Blanc található.

A szőlő fogadása, majd továbbítása gravitációs módon kerül a speciális, hűthető présbe. Itt  alacsony nyomás mellett, a válogatott szőlő préseléséből a kinyert must 60-62%-a lesz pezsgő alapbor.

A nyerspezsgő erjesztéséhez olyan élesztőtörzs került kiválasztásra, amely nemcsak a hatékony, tiszta erjedést garantálja, alacsony hőmérsékleten, hanem íz és zamat anyagában és illatában is kiváló.

Töltés

A termelőüzemből az újbor Budafokra kerül, ahol a Pezsgőpincében rozsdamentes acéltartályokban tovább érlelődik. A töltést a szüretet követő év március és április hónapokra eső időszakára szervezzük. Az előkészületek mindig nagy körültekintéssel zajlanak.

Erjesztés – érlelés

A töltést követően a palackok az erjesztés és érlelés folyamatát a pince hűvösében töltik, egyenletes 12-14 fok körüli hőmérsékleten. 24-36 hónapos érlelődésük alatt a palackokban végbemegy az élesztő-autolízis folyamata, amely garantálja a tradicionális pezsgőjelleg maradéktalan megjelenését.

Degorzsálás

A degorzsálás lényege a pezsgő „megtisztítása”, mely során a seprőt távolítjuk el a palackokból.

A folyamatot ma már automatizált berendezésekkel végezzük. Az automata rázó egy hét alatt 65 lépésben rázza le a seprőt , majd a vízszintesen fekvő palackok dőlésszögét fokozatosan függőleges pozícióba állítja. Ennek hatására a seprő a koronazárban található műanyag kosárkában gyűlik össze.

A degorzsálás első lépése, hogy a seprőt jégdugóba zárjuk, azaz megfagyasztjuk. A fagyott jégdugót a koronazár meglazításával, a palackban képződött 6 bar-os túlnyomással kilövetjük. Ezt követően a megtisztított pezsgőhöz meghatározott mennyiségű és összetételű expedíciós likőrt adunk, amely megadja az elkészített pezsgő igazi karakterét.