KÓCSAGOS FEHÉRBOROK


E szelekciónk nevét és megújult címkevilágát a balatoni kócsag ihlette Ez a kecses, hófehér madár a dél- balatoni borvidék tiszta, helyenként még érintetlen környezetében fészkel, s gyakorta látjuk, amint átrepül a borászatunk mellett elterülő szelíd löszdombok fölött. Ezeken kitűnő adottságú lejtőkön termő szőlőinkből készítjük a kócsagos szelekció borait.

A sorozat fehérborai nagyrészt a könnyű, reduktív vonalat követik, ahol a hűtött tartályos erjesztés és a finom seprős érlelés után a viszonylag korai töltéssel őrizzük meg borainkban a friss szőlőfajta-jelleget.


GV_kocsagos_chardonnay_1_slim

CHARDONNAY

Magyal- és Hosszú-dűlő

 

JELLEMZŐK

A Magyal- és Hosszú-dűlőn szüreteljük ezt a francia eredetű szőlőt, Champagne és Burgundia legelterjedtebb fajtáját. A Chardonnay-t ezerarcú szőlőfajtaként is emlegetik, ma már szinte mindenhol találkozhatunk vele. A belőle készült bor a könnyű, reduktív vonalat követi, primér fajtajegyek jellemzik. Tartályos erjesztéssel és érleléssel készítjük, törekedve a Chardonnay jellemzőinek minél hangsúlyosabb megjelenésére.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Illatában vaníliára és trópusi gyümölcsökre hasonlító üde, telt és fűszeres zamatú bor. Kóstoláskor főként a banán, grapefruit és a maracuja ízei köszönnek vissza.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 10-12 ºC-ra hűtve ajánljuk levesekhez, könnyű sültekhez és szárnyasokból készült ételekhez.

SAUVIGNON BLANC

Istvándi- és Berkes-dűlő

 

JELLEMZŐK

A francia Loire völgyből származó szőlőfajtát a balatonboglári Istvándi- és Berkes-dűlőkön termesztjük. A fajta érdekessége, hogy különböző érési szakaszaiban eltérő jellegeket mutat, ezért érettségi fokának megfelelően három különböző időpontban szüreteljük. A korai érésű időszakból származó szőlőt a zöld fű illata és a frissesség, a középérésűt a bodzás jelleg, míg a kései szüretelésűt a testesség határozza meg. Az utolsó szüretet követően a három jelleg házasításából jön létre ez az elegáns, zamatos bor.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Sauvignon Blanc-unk illatát a zöldalmás és csalános jegyek, ízét a finom savak, a bodzás és citrusos karakterek harmóniája jellemzi.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 10-12 ºC-ra hűtve ajánljuk halakhoz, spárgához.

GV_kocsagos_sauvignon_blanc_1_slim

GV_kocsagos_pinot_gris_1_slim

PINOT GRIS

Botné-dűlő

 

JELLEMZŐK

A Pinot Gris, ismertebb nevén Szürkebarát a balatoni borrégió hagyományos szőlőfajtája. A szőlő Balatonbogláron található, déli lankájú Botné-dűlőnkről származik. Szüretelésnél arra törekszünk, hogy a mustfok elérje a 20 MMº körüli értéket, mivel ilyenkor a bogyók héja már szépen mutatja kékes színét. Gyors feldolgozásra van szükség – így tudjuk elkerülni, hogy a bor rosé jegyeket mutasson. Általában reduktív technológiával, tartályban erjesztjük és érleljük, azonban különlegesebb évjáratok érlelése hordóban történik.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Almára, mandulára és körtére emlékeztető illatú, fűszeres zamatú száraz fehérbor.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 10-12 ºC-ra hűtve ajánljuk szárnyasokból készült ételekhez, tésztafélékhez.

MUSKOTÁLY

Magyal-dűlő

 

JELLEMZŐK

Balatonlellei birtokunk egyik legjobb dűlőjében, a Magyal-dűlőben található ez – a fajtáját tekintve Ottonel muskotály – szőlő, amely 150-200 éves, francia eredetű szőlőfajta. A szüretet és a feldolgozást követően reduktív technológiával, tartályban erjesztjük és érleljük a bort, hogy az illatjegyek minél jobban megmaradhassanak.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Őszibarackra és érett szőlőre emlékeztető illatú, gyümölcsös zamatú, könnyű fehérbor.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 8-10 ºC-ra hűtve ajánljuk gyümölcssalátákhoz, desszertekhez.

GV_kocsagos_muskotaly_1_slim

KÓCSAGOS ROSÉ BOROK


Rose boraink könnyed, kellemes kikapcsolódások, baráti beszélgetések elmaradhatatlan kísérői lehetnek.


GV_kocsagos_rose_1_slim

ROSÉ

Magyal- és Lelle-dűlő, Rózsapuszta

 

JELLEMZŐK

Rosénkat a Szőlőbirtok fiatal kékszőlő ültevényeinek terméséből, gyors feldolgozással készítjük, majd reduktív technológiával erjesztjük és érleljük. Borunk tipikus nyári ital, melyben az illatok és ízek finom eleganciáját fűszeres zamatok és elegáns savak teszik tökéletessé.

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Pikáns illatú, élénk savtartalmú nyári bor piros bogyójú gyümölcsök zamatával és egy csipetnyi fűszerességgel.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 8-10 ºC-ra hűtve ajánljuk salátákhoz és tésztaételekhez.

KÓCSAGOS VÖRÖSBOROK


A kócsagos vörösborokat a szüretet követően 9-18 hónapig érlejük. Az így kapott bor bársonyosan finom, fűszeres és gyümölcsös ízű, egyben elegáns stílusú.


GV_kocsagos_merlot_1_slim

MERLOT

Lelle- és Magyal-dűlő, Illéstető

 

JELLEMZŐK

A Merlot a kékszőlők közül a legfontosabb szőlőfajtánk, ennek megfelelően több területen – a Lelle- és Magyal-dűlőn, az Illéstetőn és Rózsapusztán – termesztjük. A szüretelésére általában szeptember közepén kerül sor, ezt követően részben tartályban, részben pedig hordóban érleljük. Az így kapott bor zamatos, gyümölcsös jellegű, főként meggyes illatjegyekkel.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

A Merlot érett cseresznyére és meggyre emlékeztető illatú, gyümölcsös zamatú vörösbor.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 16-18 ºC-ra hűtve ajánljuk pörköltekhez, magyaros sültekhez.

PINOT NOIR

Lelle- és Magyal-dűlő

 

JELLEMZŐK

A Pinot Noir a legsokoldalúbb kékszőlő fajtánk. A Lelle- és Magyal-dűlőről szüreteljük, amikor a szőlő mustfoka eléri 20,5-21 MMº körüli értéket. A részben hordós, részben pedig tartályos erjesztés és érlelés eredményeként 12-13% alkoholtartalmú, meggyes, cseresznyés ízjegyekkel rendelkező, finom savtartalmú bor születik.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Rubinvörös színű, bogyós gyümölcsökre emlékeztető illatú bor.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Elegáns karaktere jól harmonizál bárány- és malachúsból készült ételekkel. Fogyasztását 15-16 ºC-on ajánljuk.

GV_kocsagos_pinot_noir_1_slim

GV_kocsagos_cabernet_sauvignon_1_slim

CABERNET SAUVIGNON

Lelle- és Púpos-dűlő, Kokashegy

 

JELLEMZŐK

Cabernet szőlőinket a Kokashegyen, a Lelle- és Pupos-dűlőn elterülő ültetvényeinkről szüreteljük. Kései érésű fajtáról van szó, ezért a szüret időpontja javarészt október második-harmadik hetére esik, amikor a fajta teljes érésben van. Ezt követően speciálisan vörösborok erjesztésére használt tartályokban erjesztjük, majd első- és másodtöltésű barique és 5 hektós hordókban érleljük, 15-20 hónapig.
A kész bor közepesen testes, lágy tanninokkal rendelkezik, intenzív zamatú, hosszú lecsengésű és nagy extrakttartalmú.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Aszalt szilvára és bogyós erdei gyümölcsökre, főként a feketeszederre emlékeztető ízű bársonyos vörösbor, mely visszafogott savakból áll, tannin mennyisége a súlycsoportnak megfelelő.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 18-20 ºC-on ajánljuk steakekhez és sültekhez.

KADARKA

Magyal-dűlő

 

JELLEMZŐK

Ennek a reneszánszát élő tradicionális magyar fajtának legelső telepítéseit a borvidéken cégünk végezte, a Lelle- és a Magyal-dűlőben – mára a Kadarka új hazára lelt a Balaton déli partján. A szőlőt tartályban erjesztjük, majd préselést követően borát részben hordóban, részben pedig tartályban érleljük.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

A fűszeres, fahordós érlelés jegyeit felvillantó illat jól harmonizál a lágy savakkal és az érett, eperízű zamattal.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fűszeres, zamatos borát magyaros ételekhez, sültekhez és pörköltekhez ajánljuk, 15-16 ºC-on fogyasztva.

GV_kocsagos_kadarka_1_slim

GV_kocsagos_merlot_feledes_1_slim

RÓZSAPUSZTAI MERLOT

Rózsapuszta

 

JELLEMZŐK

Rózsapuszta dűlőnkben viszonylag idős, 30 éves tőkéken termő kékszőlőből készül ez a félédes vörösbor. A szüretet követően a szőlőt tartályban erjesztjük, majd borát másodtöltésű barrique és 5 hektós hordóban érleljük 8-12 hónapig. Az így készült bor rubinvörös színű, gyümölcsös illatú.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Illatában az érett gyümölcsök, főként a ribizli és málna édes zamata jelenik meg. Ízében a lágy tanninok és a gyümölcsök egyensúlya dominál.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 16-18 ºC-ra hűtve ajánljuk pörköltekhez, magyaros sültekhez.