Pezsgőkészítés

Garamvári Vencel 40 évnyi szakmai tapasztalata mellett is csaknem egy évtizedes technológiai és helyszíni felkészülés előzte meg a Garamvári pezsgők születését. Sokrétű fejlesztés és a budafoki pince felújítása is rendkívüli jelentőséggel bírt.

Számunka a legfontosabb az, hogy a kifogástalan minőségű alapbor úgy válhasson pezsgővé, hogy az erjedés és érlelés során keletkezett minden nemes illatot és finom zamatot megőrizzünk. Ezt szem előtt tartva technológiánkat a champagne-i iskola szabályai szerint alakítottuk ki. Modern eszközparkunk valamennyi elemét Champagne környékén, illetve Olaszországban gyártották, így gyakorlatilag megegyeznek napjaink világhírű francia pezsgőgyárainak gépeivel.

 

AZ ALAPBOR

A tökéletes alapbor készítéséhez Balatonlelle környéki dűlőinken 10,5 hektár chardonnay és 8,5 hektár pinot noir ültetvényünket használjuk, kiegészítve 2-2 ha furmintot és pinot blanc fajtát termő területekkel. A szőlő fogadása és továbbítása gravitációs módon történik, és így kerül a speciális, hűthető présbe, melyben a színmust és az első frakció 60-62 százaléka válhat pezsgő alapborrá.

Az alapbor erjesztéséhez olyan élesztőtörzset választottunk, mely nemcsak hatékony és garantálja a tiszta erjedést (alacsony hőmérsékleten), de íz- és zamatanyagában, valamint illatában is kiváló.

 

TÖLTÉS

Az újbor balatonlellei termelőüzemünkből Budafokra utazik, és pezsgőpincénkben, rozsdamentes acéltartályokban érlelődik tovább. A töltést a szüretet követő év március és április   hónapjaira ütemezzük, és nagy körültekinéssel készülünk rá.

 

ERJESZTÉS ÉS ÉRLELÉS

A töltést követően a palackok az erjesztés és érlelés folyamatát a pince hűvösében töltik a mészkő által biztosított, természetes és egyenletes 12-14 °C-ban. Ez a folyamat 24-36 hónapig tart, ezalatt a palackokban végbemegy az élesztő-autolízis folyamata, ami garantálja a tradicionális pezsgőjelleg maradéktalan megjelenését.

 

DEGORZSÁLÁS

A hagyományos pezsgőkészítés egyik legutolsó fázisának lényege a pezsgő megtisztítása, azaz a seprő eltávolítása a palackokból. Manapság ezt a folyamatot már gépesítetten végezzük.

Az automata rázó egy hét alatt, 65 lépésben rázza le a pezsgőt, majd a vízszintesen fekvő palackokat fokozatosan függőleges pozícióba állítja. Ennek hatására a seprő a koronazárban található műanyag kosárkában gyűlik össze.A degorzsálás első lépéseként a seprőt jégdugóba zárjuk (vagyis lefagyasztjuk), majd a koronazár meglazításával, a palackban képződött 6 bar-os túlnyomás segítségével kilövetjük.

Az így megtisztított pezsgőhöz jellegének megfelelő mennyiségű és összetételű expedíciós likőrt adunk, amely megteremti a kész pezsgő igazi karakterét.

 

A PEZSGŐ

Ami vásárlóink asztalára kerül, pontosan abban a palackban, melyben hosszú hónapokig érlelődött, formálódott, végül pedig megszületett, azzal a reményünkkel, hogy valódi és örök értéket alkottunk, melyet jó ízzel kortyolhat a poharából.

Minden palackunk külön egyéniség, minden kóstolás külön élmény. Amit viszont garantálhatunk, az pezsgőink minősége, hiszen mindegyik GARAMVÁRI.

Kapcsolódó termékek