Pezsgőkategóriák

Az, hogy ki milyen pezsgőt fogyaszt szívesen, teljes mértékben ízlés kérdése. Mi, mint pezsgőház elsősorban arra buzdítunk mindenkit, hogy minél több tételt próbáljon ki, hiszen a saját preferenciák kialakulása leginkább tapasztalatainkon alapszik. Egyébként is, a kóstolás izgalma önmagában felér egy kalanddal.

Mindazonáltal mi is felállítottunk egy rendszert pezsgőink kategorizálására, így segítve vásárlóink választását. Az alábbiakban ehhez szeretnénk egy kis segítséget adni, illetve felkelteni a még csak próbálkozók kalandvágyát.

 

CLASSIC ***

Alapvető kategóriánkba évjárat-megjelelölés nélkül, vagyis Non Vintage megjegyzéssel kerülnek pezsgőink. Az alapborok ettől függetlenül minden esetben egyetlen évjárat szüretéből készülnek, és ez alapján is házasítjuk őket, viszont nem köthetők egyetlen konkrét szőlőfajtához. Rövidebb, 12-18 hónapos érlelési idő után kerülnek degorzsálásra.

A Classic kategória mögötti gondolatunk a tökéletes, egyenes pezsgő megalkotása: egy karakteres Brut, egy játékos Dry, vagy éppen egy, a gyümölcs édességével azonos Sweet. A fontos, hogy a pezsgő őszinte és a maga nemében hibátlan legyen.

 

PREMIUM ****

Az úgynevezett fajtapezsgők kategóriája, melyek jellemzője, hogy egyetlen szőlőfajta felhasználásával készülnek. Kategóriánkban megtalálhatók Non Vintage és évjárat-megjelöléssel rendelkező tételek is. Az alapvető francia fajták – mint a pinot noir, pinot blanc és a chardonnay – mellett a Garamvári pezsgőháznál furmint szőlőt is előszeretettel használunk.

A Premium kategóriával a pezsgőkészítő a különleges szőlőfajtákat és a dél-balatoni terroir-t kívánja megmutatni. Sok tétel hangsúlyozza az egyedi fajtajelleget, a szőlő saját karakterét, érdekes ízeket és illatokat adva a kóstolási élményhez.

 

VINTAGE *****

Tökéletes évjárat tökéletes szüretéből készülhet csak Vintage pezsgőnek szánt alapbor. A legjobb évjáratok felismerése, a lehetőség kihasználása nagy jelentőségű, de legalább ilyen fontos, hogy milyen tételek házasításával készítjük el ezeket a pezsgőket. Nálunk is ők kapják a legnagyobb figyelmet: speciális expedíciós likőrrel alakítjuk ki végleges formájukat, minimum 24 hónapos érlelés után.

 

MAGNUM *******

A másfél literes magnum palackok nem egyszerűen lenyűgöző méretükkel és nagyobb űrtartalmukkal emelkednek ki: ők a pezsgők királynői, és nevüket ki is érdemlik. A nagyobb felületen végbemenő autolízus során számtalan különleges illat- és ízjegy bukkan fel, melyek máskülönben rejtve maradnának, ráadásul méretükből fakadóan frissességüket is hosszabb ideig őrzik meg. A magnum pezsgők esetében igaz állítás, hogy a több jobb.

Kapcsolódó termékek