Okos szőlő

A szőlő termésének mennyiségét és minőségét nagyban befolyásolja a szőlőtőke életfunkciói, anyagcseréje és környezetének minősége. Ezek az élettanilag befolyásoló környezeti tényezők alkotják az ökológiai környezetet, melybe bele tartoznak a klimatikus, talajtani és biotikus hatások. De mi történik, ha ezen ökológiai tényezők oly mértékben változnak, hogy a szőlő életben maradása veszélybe kerül? Védekezik e a szőlő és harcol e, az életben maradásáért akár a fürt rovására is?
 

okos szőlő


Idén problémát jelentett a nyár közepi-végi szokatlanul csapadékos idő és az ezzel járó, hosszan tartó felhős időszakok, melyek a szőlő érési folyamatait kedvezőtlenül befolyásolták, vontatottá tették. Optimális időjárási körülmények között – mikor július közepétől augusztus végéig napos az idő, és csak kevés csapadék hullik – az érés intenzív cukorképződéssel, és a savak egyenletes bomlásával folyik le. 


Ősszel a növények életfolyamatainak lassulásával a termésbe történő cukorbeáramlás is lelassul, a bogyó vizet veszít, elkezdődik a termésben lévő szárazanyag koncentrálódása, mely jó évjáratban különleges minőséget, késői szüretet eredményezhet. Kékszőlők esetében, ha a bogyóban lévő színanyagok és tanninok is megfelelően beérnek, beszélhetünk fenolos érettségről. Mindezek után a növény elkezd felkészülni a télre, a termésbe irányuló transzportfolyamatok végleg leállnak. A kevés cukor, amit még a levelek előállítanak, gyökérirányba vándorol, biztosítva a szőlőnövény téli tartalék tápanyagkészletét.


Az idei évben néhány késői kékszőlő fajta esetében még a megfelelő cukortartalom és fenolos érettség bekövetkezte előtt kedvezőtlenre fordult az idő. Ez egyes ültetvényekben a Cabernet fajták kényszerszüretelését eredményezhette.


Nem szabad azonban elfelejteni, hogy termés gondozása, míg a borász át nem veszi azt, csak az egyik feladat. A szőlész második, nem kevésbé fontos feladata a megfelelő ültetvényállag fenntartása és az egyes tőkék esetében a szép vesszőérés biztosítása, hiszen az a következő év termésének záloga.
 

Szerző: Garamvári Szőlőbirtok
Létrehozva: