Mi a dolga a borásznak télen?

Kihívásokkal teli év áll a balatoni szőlész-borász szakemberek mögött. A kedvezőtlen időjárási körülmények dacára, a Garamvári Szőlőbirtok termésátlag tekintetében átlagos, minőség szempontjából jó évet tudhatott maga mögött 2016-ban. 


Tavaly a legkedvezőtlenebb időjárási jelenségek sújtották a legtöbb magyarországi borvidéket. A januári hidegebb időt teljesen fagymentes, extrém csapadékos február követte, ez a legtöbb fás szárú növény telelését megzavarta, majd márciusban a visszatérő hideg, sokszor fagyos éjszakák késztették megtorpanásra a növények életfolyamatait. Ezt követően a nehezen, de szépen induló ültetvényekben az április végi fagykárok tizedelték a termést, melyet a szokottnál csapadékosabb május követett. Az év első felének időjárása megalapozta a legtöbb gombabetegség és rovarkártevő felszaporodását, melyek a későbbiekben tetemes károkat okoztak az ültetvényekben.


A csapadékos májust egy átlagos június követte, melyből még akár jobb évjárat is kerekedhetett volna, azonban az ezt követő július-augusztus minden számításunkat keresztülhúzta. A gyakori viharok, melyek 80-100 km/órás széllel és özönvízszerű esőzésekkel csaptak le, komolyan próbára tették az ültetényeket. A mechanikai károk számottevőek voltak. Nagy mennyiségű hajtás letörött, sokszor még a tám berendezés sem maradt épen az erős széllökésektől. Nagy szerencsénkre, Lelle-Boglár környékét 2016-ban a jégverés nem károsította úgy, mint északi parti szomszédjainkat.


A szőlőt károsító kórokozók szerepe is átértékelődött. A tavalyi évben a lisztharmat visszaszorult, ellenben rég nem látott méreteket öltött az agresszíven terjedő késői peronoszpórafertőzés. Sok ültetvényben volt tapasztalható az augusztus eleji-közepi szinte teljes lombvesztés, illetve nem volt ritka a nyár végi fürtperonoszpóra fertőzés sem. Jelentős volt a szőlőmoly kártétel is, több ültetvényben ez nyitott fertőzési kaput a szürkerothadásnak, melynek megfékezésére ismét be kellet vetni néhány speciális készítményt, csak így tudtuk megvédeni termésünket a minőségromlástól. A kedvezőtlen nyári időt szeptemberben nagyon szerencsés, száraz, igazi szüreti időjárás váltotta, mely lehetővé tette egy többé-kevésbé kapkodásmentes, jól megszervezett betakarítás levezénylését. Fehérbort többek között az Irsai Olivérből és a Chardonnayból sikerült kiemelkedő minőségben készíteni, míg a kékszőlők közül a Cabernet franc tűrte legjobban a szeszélyes időjárást.


A szüretet követően szinte azonnal megkezdtük az ültetvények metszési munkáit. Ezzel egy időben végeztük a soron következő idős ültetvény kivágását, melyet tavasszal újratelepítünk. A metszés az egyik legfontosabb munkafázis a szőlő éves művelési periódusában. Ezzel a gyakorlattal lehet elsősorban befolyásolni a termés mennyiségét, és a termésminőséget, éppen ezért évről-évre különös gondot kell fordítani az egyes fajták, és ültetvények metszésmódjainak megválasztására. E tekintetben a tapasztalatok eredményeként, cégünk évről-évre fejlődik. Január végéig az ültetvények 60 %-át sikerült cégünk dolgozóinak készre metszeni, jelenleg a Blauburger, Merlot és egyes Sauvignon ültetvényekben folynak munkálatok.


A Blauburger fajta szebb, jobb minőségű termést produkál hosszú metszési elemek alkalmazásával, ezen felül a tőkeforma és a növények növekedése is könnyebben kordában tartható, ezért ez esetben a Guyot metszésmódot alkalmazzuk. Merlot és Sauvignon ültetvényeinket alacsony kordonművelésen tartjuk fenn, rövidcsapos metszésmóddal. A metszési munkák után szinte azonnal el kell kezdeni a kötözést, illetve a tám berendezések karbantartását. A gépi munkákat az éves tavaszi tápanyag utánpótlással és talajmunkával fogjuk kezdeni.


Az idei telet, hosszantartó, szokatlanul hideg idő jellemezte, mely még hetekig kitarthat, egyelőre csak bízhatunk az enyhülésben. A gazdákat ebben az időszakban a téli fagykárok foglalkoztatják. Az Alföldön többször süllyedt -20 °C alá a hőmérséklet, és a Balaton déli partján sem volt ritka a többnapos éjszakai -15 °C körüli hőmérséklet. Hasonlóan hideg időben megvan az esélye a főrügyek károsodásának, különösen fagyzugos területeken, és fiatal, új telepítésű ültetvényekben. Az előrelátó gazdák legkésőbb december első felében porhanyós földdel töltögették be fiatal ültetvényeiket, ezzel védve a tőkefejet a fagykártól. A Garamvári Birtokon évről-évre elvégezzük ezt a gyakorlatot, így védve gyengébb tőkéinket a fagyoktól.


Idén tavasszal is bővítjük a fajtaválasztékot. 1,3 hektáron fogjuk telepíteni a badacsonyi nemesítésű Zenitet, melynek kellemes illatú, finom savú, harmonikus fehérbora iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik. A fajta eredményes termesztése, és az annak terméséből történő borkészítés, bizonyára újabb kihívás lesz a cég szakembereinek.

Szerző: Garamvári Szőlőbirtok
Létrehozva: