Borkészítés

Sok évtizednyi tapasztalatunk, kreativitásunk és munkánk van minden egyes borunkban, és a fejlődés sosem áll meg. Ezeket a tapaszalatokat, illetve a szőlőbirtokon alkalmazott módszereinket mutatjuk most be.

 

SZÜRET

A szőlő betakarítását kézi munkaerővel vagy szüretelőkombájn segítségével végezzük el.

A kézi betakarítás lassabb és fáradságos, de az emberi odafigyelés és az azonnali válogatás fontossága nagyon is lényeges előnyök. A géppel végzett szüret esetén viszont a betakarított szőlő mennyisége nagyobb, a beszállítás és feldolgozás pedig gyorsabb – márpedig a szüreti időszak legszűkebb keresztmetszete éppen az időtényező. A jó szüreti időpont megválasztása, majd a feldolgozás gyorsasága alapvetően meghatározzák a végeredményt.

 

FELDOLGOZÁS

A betárolt szőlő feldolozását csak a mindenre kiterjedő (minőségi és mennyiségi) ellenőrzés után kezdjük meg. Kézi szüret esetén a bogyót elválasztjuk a fürt többi részétől, illetve a nemkívánatos részektől (mint a levéldarab és a kacsok) a bogyózó gép segítségével. Gépi szüretnél a bogyózás nem szükséges. A bogyót enyhén megroppantjuk, ügyelve arra, hogy a benne lévő mag ne sérüljön.

 

FEHÉRBOROK

Illatos fehérborokat adó szőlőfajták esetén néhány órás héjon áztatást követve történik a must kinyerése, azaz a préselés. Az így nyert mustot (irányított hőmérsékleten) ülepítjük és erjesztjük, majd az új fehérbort készre kezeljük, és pincénkben tároljuk el. Reduktív fehérboraink acéltartályban, mások (például Prémium Délidőlő Chardonnay borunk) 5 hL-es fahordókban érlelődnek.

 

ROZÉK

Rozé készítésénél a feldolgozás nagyon hasonlít a fehérborokéhoz, a különbséget főként az eltérő szőlőfajták és sajátosságaik adják. Rozébor készítéséhez számos fajtát használunk: a merlot, pinot noir, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon és a kadarka egyaránt kiváló választás. A kékszőlő héjon áztatásával nyeri el a must a mindenki által felismerhető és kívánatos rózsaszín tónust. A must ülepítése és erjesztése temperált tartályokban zajlik. A készre kezelést követi a házasítás és az újbor palackozása.

 

VÖRÖSBOROK

A vörösborokat adó kékszőlő feldolgozása erősen eltér mind a fehérborok, mind a rozék készítésétől. A betakarítás időpontja erőteljesen időjárás- és fajtafüggő, akár október végéig is kitolódhat. A beérkező szőlőt elválasztjuk a kocsánytól, a bogyót megroppantjuk, majd acéltartályokban, szabályozott körülmények között erjesztjük, mely folyamat lezajlása némivel gyorsabb a fehér- és rozé borokéhoz képest. A kierjedt cefrét kipréseljük, az így nyert újbort ülepítjük, majd a malolaktikus fermentációt (azaz másodlagos erjedést) követően készre kezeljük és fahordókban érleljük tovább. Az érlelési idő függ a bor beltartalmi értékétől, és természetesen a fajtától is.

 

AZ ÜVEG AZ ASZTALON

A Garamvári borok esetén alapvetés a legkiválóbb alapanyagok és legmodernebb technológiai háttér együttes megléte. Természetesen egy adott év időjárási sajátosságai minden borász életében hihetetlen jelentőséggel bírnak, és a borok egyéniségének egyik leglényegesebb befolyásoló tényezői.

A mi szemünk előtt mindig az lebeg, hogy minden bor a hozzá legméltóbb végső alakot nyerhesse el, ezáltal meglepje, lenyűgözze, vagy egyszerűen csak boldoggá tegye azt, aki végül kortyol belőle.

Kapcsolódó termékek