A halhatatlan mustgáz

„János gazda elindult pincéjébe, hogy szemügyre vegye a forrásnak indult must állapotát. Miközben lefelé haladt, egy botra erősített gyertyát tartott térdmagasságban maga elé, így ellenőrizte pincéjében a mustgáz jelenlétét. Mivel a gyertya lángja erőteljesen lobogott, folytatta útját.

Jenő gazda az ablakban könyökölve figyelte szomszédját és arra gondolt, vajon János miért nem vezetteti be végre a pincébe az áramot? Bár igen fáradt volt az egész napos szüretelés után, mégis úgy döntött, ő is leszalad körülnézni saját borospincéjébe. A bejáratnál felkapcsolta a villanyt és elindult lefelé. Sajnálatos módon a villanyt már nem tudta kifelé menet többé lekapcsolni.”

A halhatatlan mustárgáz

Sokszor nem is gondolunk rá, hogy akár így is véget érhet egy napunk, vagy talán az életünk. Pedig borászként mindannyian tudjuk, a mustgáz csak meggondolatlan áldozataira vár ebben az időszakban, hogy lesújthasson.

 

Mi is a mustgáz?

A must erjedése során a cukor elbomlásából etil-alkohol és szén-dioxid, azaz mustgáz keletkezik.

C6H1206 → 2C2H5OH + 2CO2

Az igazi veszélyforrást a szén-dioxid jelenti. Ez a színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz önmagában nem mérgező, mivel azonban kiszorítja a levegőt a pincéből, így oxigénhiányos állapotba juttatja azt, aki belélegzi. A fellépő oxigénhiány eleinte szédülést, később eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat. A Garamvári Szőlőbirtok fontosnak tartja felhívni a figyelmet a mustgáz veszélyeire, mivel évente átlagosan öt mustgáz okozta halálos baleset következik be országszerte.

 

Ellenőrzés-segítségnyújtás

Igen lényeges a pincék megfelelő szellőztetésének kialakítása, de a botra erősített gyertya-teszt is könnyen igazolja a mustgáz jelenlétét. Ha a térdmagasságban tartott gyertya lángja kialszik, azonnal hagyjuk el a helyiséget, és kezdjük meg annak alapos szellőztetését!

Gyakran okoz problémát az is, ha meggondolatlanul, védőfelszerelés nélkül igyekszik valaki segítségére sietni az eszméletlenül fekvő embereknek. Miközben ugyanis fölé hajol, a föld közelében felgyülemlett szén-dioxidot belélegzi, így könnyen a segítőből is áldozat lehet.

mustgáz ellenőrzés

Ezért ne próbáljon meg senki egyedül az ájult ember segítségére sietni, hanem mielőbb hívja a 112-es segélyhívót! A mentést végző szakemberek légzőkészülékek segítségével fogják az áldozatokat biztonságosan kimenteni.

 

Megelőzés

Pincészetünkben, a Garamvári Szőlőbirtokon kiemelt figyelmet fordítunk a mustgáz okozta veszélyek megelőzésére. Felhalmozódását éjjel-nappal biztosított természetes szellőztetéssel oldjuk meg, de gyakran alkalmazzuk a gyertyás ellenőrzést is. A megelőzésben nagy szerepe van annak, hogy a mustot felszíni erjesztőhelyiségben erjesztjük, ahol a magunkkal vitt gyertya mellett, az állandó őrlángon égő (vagy éppen kialudt) gyertyák is segítenek felismerni az esetleges veszélyforrást.

Kisebb pincészetek esetében -vagy olyan borászatoknál, ahol a felszíni erjesztés nem megoldható-érdemes szellőztető rendszereket kialakítani, illetve gázérzékelő-és jelző berendezéseket beszerezni.
 

Szerző: Garamvári Szőlőbirtok
Létrehozva: