View Post

OKOS SZŐLŐ

A szőlő termésének mennyiségét és minőségét nagyban befolyásolja a szőlőtőke életfunkciói, anyagcseréje és környezetének minősége. Ezek az élettanilag befolyásoló környezeti tényezők alkotják az ökológiai környezetet, melybe bele tartoznak a klimatikus, talajtani és biotikus hatások… De mi történik, ha ezen ökológiai tényezők oly mértékben változnak, hogy a szőlő életben maradása veszélybe kerül? Védekezik e a szőlő és harcol e, az életben …

View Post

A HALHATATLAN MUSTGÁZ

„János gazda elindult pincéjébe, hogy szemügyre vegye a forrásnak indult must állapotát. Miközben lefelé haladt, egy botra erősített gyertyát tartott térdmagasságban maga elé, így ellenőrizte pincéjében a mustgáz jelenlétét. Mivel a gyertya lángja erőteljesen lobogott, folytatta útját.   Jenő gazda az ablakban könyökölve figyelte szomszédját és arra gondolt, vajon János miért nem vezetteti be végre a pincébe az áramot? Bár …

View Post

TITKOK és ígéretek a pince mélyéről…

Ígéretes évjárat a 2015 év a gyártásközi kóstoló alapján. Ezt a megállapítást összegezték a termelők a Garamvári pezsgőpincénél.   A közösen végzett pezsgősítési folyamatokból titokzatos rajnai rizlingek, karcsú-elegáns chardonnay-k szépségét takarta még az érlelési idő fátyola a Garamvári és Légli pezsgők kóstolásánál. Az illatok tisztaságot, fajtajelleget, az ízek sok gyümölcsöt, a bor szép gyöngyözést mutatott. A tokaji furmintoknál a származási …

View Post

BORBAN FÜRDÖTT BUDAFOK

Szeptember első hétvégéje fesztiváli izgalomban tartotta egész Budafok-Tétényt, hiszen péntektől vasárnapig a 27. Pezsgő-és Borfesztivál programjaitól volt hangos a XXII. kerületi belváros.   A rendezvényen budafoki székhelyű illetve az ország több pontjáról érkező vendég borászok és pezsgőkészítők mellett a helyi képző-és iparművészek is bemutatkoztak. A sétáló utcában a gasztronómiai- és kézműves vásár forgatagát, míg a Borudvarban és a Pezsgő téren …

View Post

A GARAMVÁRI SZŐLŐBIRTOK AJÁNLJA: IGYUNK SOK MUSTOT! DE MIÉRT IS?

  Ha mustot iszunk, legtöbbször csak az jut eszünkbe, hogy fogyasztása könnyen beindítja az emésztési folyamatokat. Igaz, ami igaz…. ……nem árt vigyázni, azonban mi mégis azt tanácsoljuk, hogy itt a must szezonja, ne habozzunk, fogyasszuk bátran! Hiszen a must nem más, mint „folyékony szőlő” a szőlőből frissen préselt gyümölcslé, mely elsősorban a szőlő húsának levélből áll, de a héj és …

View Post

BEZÁRTA KAPUIT A LELLEI BORHÉT

S bár a szeszélyes nyári időjárás igyekezett próbára tenni minket, örömmel nyugtázhatjuk, hogy nem sikerült eltántorítania senkit attól, hogy remekül szórakozzon ezen a 10 napon. Az eső áztatta rendezvényparkba is kitartóan érkeztek az érdeklődők és amint kisütött a nap, a sokaság egyre csak nőtt… Új kiállítási faházunkra megújult arculatunk dizájn- elemei kerültek és ismét osztatlan sikert arattak! Voltak, akiket régi …

View Post

OTTHONUNKBA VÁRJUK BUDAFOKRA A

Budafoki Pezsgő-és Borfesztivál alkalmából, szeptember 3-4-én!   A „bor fővárosában” a borlovagrendek felvonulásával veszi kezdetét a fesztivál és ismét megnyitják kapuikat a budafoki borpincék is.   A Garamvári Szőlőbirtok 5000 nm-es pezsgőpincéje is látogatható lesz a szombati napon, ahol a pinceséták alkalmával a tradicionális pezsgőkészítés rejtelmeibe avatunk be minden kedves érdeklődőt.   S hogy mennyire eredményes munkát végeztünk? Ezt eldöntheti …

View Post

BEÉRETT AZ IRSAI, INDULHAT A SZÜRET!

A szokatlanul csapadékos augusztus miatt a Balaton déli partján a termés védelme érdekében mozgalmas hetekben lehetett része szőlészetünknek. De miután leküzdöttük a szeszélyes időjárás okozta nehézségeket, a Garamvári Szőlőbirtokon idén is jó hangulatban kezdődött meg a borszőlő betakarítása.   A szüret rendszerint augusztus közepén, az illatos fajták közül a legkorábban érő Irsai Olivérrel kezdődik, majd ezt követi a „nagy szüret”. …