View Post

BALATONBOR

Örömmel jelentjük be, hogy a Garamvári Szőlőbirtok is csatlakozott a BalatonBor kezdeményezéshez saját kiváló olaszrizlingünkből. Mint balatoni, balatonlellei családi borászat mindig is szívünkön viseltük, és viseljük a mai napig a régió fejlődését, a terület borvidékeinek népszerűsítését. Éppen ezért boldogan fogadtuk mind a BalatonBor kezdeményezést, mind a lehetőséget, hogy aktív részesei legyünk egy ilyen léptékű összefogásnak, közösségi gondolkodás kialakításának. Fogadjátok szeretettel …

View Post

SZÜRETI RÉSUMÉ

Újabb szüreti időszak zárult le a Balaton déli partján. A Garamvári Birtok a héten fejezte be a szüreti munkákat a Sinai Cabernet Sauvignon ültetvényekkel.   A fehérbort adó fajták utolsó képviselőinek – néhány Szürkebarát és Sauvignon Blanc ültetvény – termése szeptember közepén került a feldolgozóba. Közvetlenül ez után kezdődött a főbb kékszőlő fajták betakarítása. A Merlot következett a sorban, melynek …

View Post

MI A DOLGA A BORÁSZNAK TÉLEN?

Kihívásokkal teli év áll a balatoni szőlész-borász szakemberek mögött. A kedvezőtlen időjárási körülmények dacára, a Garamvári Szőlőbirtok termésátlag tekintetében átlagos, minőség szempontjából jó évet tudhatott maga mögött 2016-ban. Tavaly a legkedvezőtlenebb időjárási jelenségek sújtották a legtöbb magyarországi borvidéket. A januári hidegebb időt teljesen fagymentes, extrém csapadékos február követte, ez a legtöbb fás szárú növény telelését megzavarta, majd márciusban a visszatérő …

View Post

TOP 100 Winelovers a Pesti Vigadóban

Az idei év is egy kiemelt eseménnyel kezdődött a Winelovers csapat jóvoltából, mely a TOP 100 bor (Népszabadság) listája köré szerveződött. A Pesti Vigadóban rendezett kóstolón rekord mennyiségű (több száz) vendég vett részt, a borászok körül pedig jó néhányan több tételt is bemutattak, mint a listán szereplő TOP 100 kategóriás borok.   A GARAMVÁRI pince tételei közül a már ismert, …

View Post

BUBORÉKOSAK A CSÚCSON, AVAGY: PROSECCO, CAVA VAGY TRADÍCIONÁLIS CHAMPAGNE-I MÓDSZER?

Talán lesznek néhányan, akik feleslegesnek fogják találni eme kis összefoglalót a hagyományos pezsgőgyártási metódusokról szerte Európában, de bevallottan az volt a célom, hogy a jólértesültek és kevésbé jólértesültek többet tudjanak meg e háromféle híres buborékos italról, amelyek kontinensünkön, de világszerte is egyaránt népszerűek, és szinte legendák fonódnak köréjük. Kezdjük tehát a legkönnyedebb, leggyorsabban elkészülő termékkel, a prosecco-val, mely Olaszországban vált …

View Post

OKOS SZŐLŐ

A szőlő termésének mennyiségét és minőségét nagyban befolyásolja a szőlőtőke életfunkciói, anyagcseréje és környezetének minősége. Ezek az élettanilag befolyásoló környezeti tényezők alkotják az ökológiai környezetet, melybe bele tartoznak a klimatikus, talajtani és biotikus hatások… De mi történik, ha ezen ökológiai tényezők oly mértékben változnak, hogy a szőlő életben maradása veszélybe kerül? Védekezik e a szőlő és harcol e, az életben …

View Post

A HALHATATLAN MUSTGÁZ

„János gazda elindult pincéjébe, hogy szemügyre vegye a forrásnak indult must állapotát. Miközben lefelé haladt, egy botra erősített gyertyát tartott térdmagasságban maga elé, így ellenőrizte pincéjében a mustgáz jelenlétét. Mivel a gyertya lángja erőteljesen lobogott, folytatta útját.   Jenő gazda az ablakban könyökölve figyelte szomszédját és arra gondolt, vajon János miért nem vezetteti be végre a pincébe az áramot? Bár …

View Post

TITKOK és ígéretek a pince mélyéről…

Ígéretes évjárat a 2015 év a gyártásközi kóstoló alapján. Ezt a megállapítást összegezték a termelők a Garamvári pezsgőpincénél.   A közösen végzett pezsgősítési folyamatokból titokzatos rajnai rizlingek, karcsú-elegáns chardonnay-k szépségét takarta még az érlelési idő fátyola a Garamvári és Légli pezsgők kóstolásánál. Az illatok tisztaságot, fajtajelleget, az ízek sok gyümölcsöt, a bor szép gyöngyözést mutatott. A tokaji furmintoknál a származási …