CLASSIC SOROZAT


CLASSIC kategória képviseli az ízben letisztult, harmonikus, ugyanakkor árában legkönnyebben elérhető tradicionális pezsgőcsaládot. Célunk , hogy CLASSIC pezsgőink által szélesebb fogyaszói körben is felfedezik majd a tradicionális pezsgők különleges értékeit.


GV_pezsgo_classic_classic_brut_1_slim

CLASSIC BRUT

 

JELLEMZŐK

A pezsgő 100%-ban Chardonnayból készül. A szőlő balatonlellei szőlőbirtokunk egyik legjobb dűlőjéből, a Magyal-dűlőből származik. A szüretelésnél arra törekszünk, hogy a visszafogott termésű szőlőtőkék fürtjei egészségesek legyenek, ízükben megjelenjen a fajtára jellemző finom zöldalmás és citrusos ízvilág, és a 17-18 MMº feletti ideális 8 gr/l savtartalom, amelyből önmagában is élvezhető alapbor születik. A Classic Brut-ot is palackban, éveken át érleljük, majd – miután a száraz kategória egyik reprezentánsa – minimális expedíciós likőrözésben részesül.

A brut kifejezés jelentése „nyers”, de a GARAMVÁRI CLASSIC BRUT-re ez közel sem igaz, mivel itt a cukor- és savtartalom aránya optimális, finom gyöngyözésű pezsgőt takar.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Üdítő citrusok, zöldalma, érintésnyi mandula és krémesen kekszes ízek kísérik. Alkoholtartalma 12%, savtartalma 6-7g/l, cukortartalma pedig 7-10g/l között mozog.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Aperitifként, halakhoz és fehér húsokhoz ajánljuk, 6-7 ºC-ra hűtve.

EXTRA DRY

 

JELLEMZŐK

A különlegesen érlelt pezsgőbor Chardonnay alapborból készül, esetenként Pinot Blanc és Királyleányka fajtákkal házasítva, évjárattól függően. A szőlő a balatonlellei Hosszú- és Magyal-dűlőből származik. A szüret időpontját úgy választjuk meg, hogy a szőlő megfelelő savegyensúllyal és kellően érett zamattal rendelkezzen.

A szín-must elválasztás és a gondos erjesztés után hosszú, palackos érlelés következik, majd a pezsgő a rázópadra vagy Giro-palettára kerül, mielőtt seprőtelenítés céljából a degorzsálóba érkezik. Itt a munkájukat befejező élesztősejtek tömörített üledékét jégdugóba fagyasztva, kilövetéssel távolítjuk el. Ezek után a pezsgőhöz illő, különleges borból készült expedíciós dozázst adagolunk hozzá, hogy a pezsgő cukortartalmát 12-14 gr/l-re növeljük. Alkoholtartalma 12%.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Illatában nyári zöld alma, finom citrusok és mangó jellemzik, süteményes ízekkel és illatokkal kiegészítve.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fehér húsokhoz, süteményekhez kiváló, de akár az egész étkezés kísérője is lehet. Fogyasztását 6-7 ºC-ra hűtve ajánljuk.

GV_pezsgo_classic_extra_dry_1_slim

GV_pezsgo_classic_sentimental_sweet_1_slim

SENTIMENTAL SWEET

 

JELLEMZŐK

Kifejezetten erre a célra válogatott Pinot Blanc és Chardonnay fajtákból készül az alapbor.
Mint tudjuk, a pezsgő édesen született és csak az 1950-es évektől kezdett egyre szárazabb formában megjelenni. Manapság a termelési folyamatokat a 0 cukorra tervezik – ezért olyan problematikus a tradicionális technológiával édes pezsgőt készíteni. Ehhez ugyanis a pezsgő több mint 10%-át ki kell venni, hogy az édes bor mennyiségével a pezsgő cukortartalmát beállítsuk. Az érlelési idő minimálisan 24 hónapig tart, mielőtt a seprőtelenítést és az édesítést elvégeznénk. Arra törekszünk, hogy a pezsgő 5% cukortartalma mellett megőrizzük az ideális savtartalmat, melyet elősegít a magas szénsavtartalom is.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Az édes pezsgő ma is a fogyasztók kedvenc és keresett fajtája. Az elkészült pezsgő kellemes, gyümölcsös ízeket és finom, krémes kekszes jegyeket mutat.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Beszélgetésekhez, gyümölcsökhöz, kéksajtokhoz ajánljuk, 7-8 ºC-ra hűtve.