Szüret

A szüretet augusztusban, a Kishegyen található, legkorábban érő Irsai Olivér fajtánkkal indítjuk, záróakkordját pedig a Sínai-hegyen termő Cabernet Sauvignon különleges válogatása jelenti. A hagyományos kézi szüretet gépi munkával egészítjük ki, melyhez 2012-ben válogatóasztallal is felszerelt Pellenc márkájú szüretelőgépet vásároltunk. A szőlőkombájn a szüreti munkát magas minőségű, megbízható technológiájával segíti.

Szőlőfogadás

A szőlő az ültetvényekről a borászatba érkezik, ahol mérleggel ellátott fogadógarat várja. Innen a mennyiségi és minőségi átvételt követően a zúzó-bogyózóba pottyan.

A fehérszőlők és a rosé boroknak szánt szőlők bogyói a présekbe kerülnek. Az illatos fajtákat itt héjon áztatjuk, majd a préselt mustot ülepítjük vagy flotálással tisztítjuk.

A vörösbornak szánt kékszőlőt a speciálisan vörösbor készítésére szánt Gimar tartályokba tesszük.

Erjesztés és érlelés

A borok erjesztése valamennyi esetben szabályozott hőmérsékleten, irányítottan történik. Erre a célra speciálisan szelektált élesztőket használunk. Az illatos fehérborok és a roséborok kizárólag reduktív technológiával készülnek, így tudjuk a primér fajtajelleget és illatjegyeket kellő hangsúllyal megjeleníteni borainkban. A fehérborok közül csupán néhány fajtát – a Szürkebarátot és a Chardonnayt – szoktuk hordóban érlelni. A vörösborok markáns karaktere a 6-24 hónapos hordós érlelés során alakul ki.

A hordós érleléshez barrique hordóink mellett a hagyományos magyar borkészítésnek megfelelő 5 hektoliteres hordót és nagy, 15-25 hektoliteres hordókat használunk. Hordóink nagyrészben magyar tölgyfából, kisebb része amerikai és francia tölgyből készül.

Palackozás

Borainkat balatonlellei borászatunkban palackozzuk. Jelenleg zajlik töltősorunk korszerűsítése, melynek eredményeként 2016 ősze során új, a kor minden követelményének megfelelő töltőgépet állítunk üzembe.

A palackozást követően a borok hosszabb-rövidebb ideig a palackban érnek, ezt követően 6 vagy 12 darabos kartonba csomagolva kerülnek a magyar és külföldi forgalmazókhoz és fogyasztóinkhoz.