BIRTOK FEHÉRBOROK

CHARDONNAY

Tóthegy- és Magyal-dűlő

JELLEMZŐK

A Tóthegy- és a Magyal-dűlőn kedvező mikroklimatikus környezetben termesztett, visszafogott termésű Chardonnay szőlőt teljes érésében szüreteljük. Ennek oka, hogy ebben a borban a fajta teljes érésben megmutatkozó jellegzetességeit szeretnénk hangsúlyozni. Az erjesztés és az érlelés 5 hektoliteres és 15-25 hektoliteres hordókban történik.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

A fajtára jellemző zamata finom aromájú, érlelt, vaníliás, tanninos bukéban gazdag. A trópusi gyümölcsök – mint a maracuja, a banán és a mangó – ízeit a tölgyfahordós érlelés karakteres jellege egészíti ki.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 10-12 ºC. Grillezett fehér húsokhoz és malacsülthöz ajánljuk.

GV_birtok_balatonlellei_chardonnay_1_slim

GV_birtok_balatonlellei_sauvignon_blanc_1_slim

SAUVIGNON BLANC

Istvándi-dűlő, Kokashegy-dűlő

JELLEMZŐK

Száraz fehérbor, amely egyedülálló összetételét a Balatonnak, a sok napsütésnek, a tökéletes klímának és a vidék gazdag termőföldjének köszönheti.
Erre a fajtára jellemző, hogy különböző érési szakaszaiban eltérő jellegeket mutat, ezért érettségi fokának megfelelően korai, közép és kései éréshez igazodó szüretet szervezünk. A korai érésű friss, zöldfüves, a középső érésű bodzás és a kései érésűtestes jellegeket felsorakoztató szőlők házasításából jön létre ez a könnyű, üde bor, mely csak kivételes évjáratokban készül.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

A Sauvignon Blanc elegáns, száraz bor, illatát a zöldalmás és csalános jegyek, ízét a finom savak, a bodzás és citrusos karakterek harmóniája jellemzik.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 10-12 ºC -ra hűtve ajánljuk halakhoz, spárgához.

IRSAI OLIVÉR

Kishegy

 

JELLEMZŐK

Magyarország egyik legértékesebb muskotályos szőlőfajtája, melyet eredetileg csemegeszőlőnek szántak, mégis legszebb arcát borként mutatja. A Garamvári Szőlőbirtok elsőként érő szőlője, melyet a szüreti időszak nyitányaként, általában augusztus második hetében szüretelünk. A bort reduktív technológia alkalmazásával készítjük, így tudjuk leginkább megőrizni a gyümölcsből származó illat- és fajtajelleget.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Az Irsai Olivér finom, muskotályra emlékeztető illatú és zamatú bor. Az érett szőlőfürt és az őszibarack illata mellett visszafogott, parfümös illatjegyeket is felfedezhetünk.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 10-12 ºC-ra hűtve ajánljuk. Aperitifként is fogyasztható, de remekül illik hideg előételekhez is. Baráti beszélgetések kiváló kiegészítője lehet.

GV_birtok_balatonlellei_irsai_oliver_1_slim

BIRTOK ROSÉ BOROK

GV_birtok_balatonlellei_pinot_noir_syrah_rose_1_slim

PINOT NOIR-SYRAH ROSÉ

Lelle-dűlő

 

JELLEMZŐK

A borászat mellett található Lelle-dűlőnkön 2007-ben telepítettünk Pinot Noir és Syrah szőlőket. A dűlő legjobb terméséből, válogatottan szüretelünk. A préselést követően a mustot tartályokban, reduktív technológiával erjesztjük és érleljük.
Ezzel az eljárással a borok legmagasabb minőségű házasítását hozzuk létre, melyben a Pinot Noir visszafogott eleganciáját a Syrah fűszeres zamata és élénk savai egészítik ki.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Pikáns illatú, élénk savtartalmú nyári bor, amelyben a Pinot Noir a gyümölcsösséget, míg a Syrah a pikáns illatot és élénk savakat biztosítja.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 8-10 ºC-ra hűtve ajánljuk salátákhoz és tésztaételekhez.

BIRTOK VÖRÖSBOROK

PINOT NOIR

Sínai tető

 

JELLEMZŐK

A Pinot Noir eredetileg Burgundiából származik, de rendkívül jól érzi magát a Dél-Balatonon is. A Sínai-hegyen található ültetvényünket erős hozamkorlátozás mellett műveljük, a szőlőt pedig csak teljes érésben szüreteljük. A bort tartályban erjesztjük, majd 5, 15 és 25 hektoliteres hordókban érlejük. A hordós érleléssel a gyümölcsös jelleget emeljük ki úgy, hogy a hordós karakterek ne fedjék be azt.
Kimagasló évjáratokban a Pinot Noirból a rosé és a vörösbor mellett pezsgőt is készítünk.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

Érdekes, pikánsan fűszeres illatú vörösbor, ahol az erdei gyümölcsökre – vadmálnára és szederre – hasonlító ízvilág telt, de mégis könnyed karakterrel párosul.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 15-16 ºC-on ajánljuk. Elegáns karaktere jól harmonizál bárány- és kacsasültekkel.

GV_birtok_balatonlellei_pinot_noir_1_slim

CABERNET SAUVIGNON-MERLOT CUVÉE

Kokashegy, Lelle-dűlő

 

JELLEMZŐK

A két nemes, bordeaux-i szőlőfajta kitűnő házassága melyet teltség, lágyság és elegancia jellemez. A Kokashegyen termesztett Cabernet Sauvignon és a Lelle-dűlőnkön érő Merlot szőlők adják a bor alapját. A szüretet követően 14-18 hónapig érleljük az alapbort első- és másodtöltésű barrique és 5 hektoliteres hordókban.

 

ILLAT- ÉS ÍZVILÁG

A két szőlőfajta íz- és illatvilága egymást kiegészítve köszön vissza a borban. A Merlot piros bogyós, gyümölcsös jegyeit a Cabernet Sauvignon aszalt szilvás, erdei gyümölcsös illata és íze egészíti ki.

 

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS

Fogyasztását 16-18 ºC-ra hűtve ajánljuk vadhúsokhoz, sültekhez, pörköltekhez.

GV_birtok_balatonlellei_cabernet_merlot_cuvee_1_slim