A családi vállalkozás története 1966-ban kezdődött, amikor Garamvári Vencel a Kertészeti Egyetem borászati szakán megszerezte diplomáját, majd az ország akkori legnagyobb pezsgőüzemének kereskedelmi igazgatójaként negyed évszázados tapasztalatot szerzett a borászat és pezsgőkészítés területén.

 

1990-ben megváltozott a világ, az ország új kihívások elé nézett, s az országgal együtt ő is a változás mellett döntött, így önállósította magát. Néhány lelkes, az újítást szorgalmazó társával együtt létrehozták vállalkozásukat, Vinarium néven. A cég fő profilja a prémium borokat készítő borászok képviselete, boraik forgalmazása volt.

 

1993-ban a borász szelleme és álma győzedelmeskedett, s az addig pusztán kereskedelmi tevékenységet fokozatosan felváltotta a szőlőtermesztés és a borkészítés. A Dél-Balaton csodálatos panorámájú szelíd dombjain vásárolták meg első dűlőiket: Balatonboglár, Szőlősgyörök és Balatonlelle községek térségében és megalapították a Szent Donatus pincészetet Balatonlellén.

 

Az 1996-os esztendő nagy áttörést hozott a vállalkozás életében. A Garamvári család tulajdonába került Budafokon az a Sörház utcai pince, amely minden szempontból alkalmasnak bizonyult a pezsgők készítésére A közel 5000 m2-es terület felújítását követően a borkészítés és pezsgőgyártás folyamataihoz szükséges technológiai fejlesztések következtek, melyek a legmodernebb követelményeknek is megfelelnek.

 

A családi vállalkozás megkezdhette a methode- champagne-technológián alapuló, tradicionális pezsgőkészítést.

 

1999-ben jelennek meg a piacon az első Vincent pezsgők. Ekkor a borász szakmai elhivatottsága mellett, felesége gazdasági rátermettsége és közgazdasági végzettsége már együttesen viszi előre a céget a fejlődés útján.

 

2003 óta a cég Garamvári Szőlőbirtok néven, két helyszínen -Balatonlellén és Budafokon- folytatja tevékenységét. A két üzem kitűnően illeszkedik egymáshoz, hiszen a palackosbor-termelés zöme Lellén történik, és itt termelik meg pezsgőik alapborát is. Az itt található szőlőbirtok ma már 80 hektáron terül el, a hozzá szorosan kapcsolódó szőlőfeldolgozóval és pincével együtt.

 

Budafokon az értékesítési központban saját készítésű borok és pezsgők kereskedelmével foglalkoznak. Ugyancsak itt, a Pezsgőpincében történik a Balatonlellén termelt alapbor pezsgősítése és érlelése is.

 

A család tagjai aktív résztvevői a birtok életének. A termelés, a kereskedelem és a cégvezetés területén egyaránt közösen irányítják a munkafolyamatokat, amelyekben már a legfiatalabb generáció is igyekszik részt vállalni.

 

2006-ban a Garamvári Szőlőbirtok számos nemzetközi elismerés mellett elnyerte az” Év Pincészete” kitüntető címet.

Ugyanebben az esztendőben a Magyar Borakadémia  “Az év bortermelője” címmel ismerte el Garamvári Vencelnek több évtizedes, kitartó szakmai munkáját.

 

2015- ben jubilálta a vállalkozás működésének 25. évét.

Hátratekintve: rendezett szőlősorok, szépen működő termelőüzem, legújabb technológiával rendelkező degorzsálósor, több ezer palack picében érlelődő pezsgő, felújított központi épület és rengeteg elhangzott értékes mondat, előadás, cikk, borbemutató köszön vissza.

 

A jelenben: megújult céges arculat és pezsgő -dizájn, megfiatalodó kócsagos sorozat, megújuló üzem, számos megkeresés szakmai fórumok tartására, jópár borásztárs pezsgőjének megalkotása.

 

S a jövő …. csak szépen rajzolódik, az biztos, hogy szüntelen törekvés arra, hogy a mindennapjainkban munkákkal

 

ÉRTÉKET TEREMTSÜNK ÉS AMI ÉRTÉK VOLT, AZT MEGŐRIZZÜK.