Lellei Furmint – a nagy öreg új ifjúkora a Dél-balatoni Borvidéken

A szívós, erős tőkéjű fajta hosszú múltra tekint vissza: Magyarország északkeleti területének egyik legjellemzőbb szőlője legalább a XVI. század óta gazdagítja hazánk borkultúráját. Néhány éve pedig mi is úgy döntöttünk, hogy a nagyszerű Furmint a Dél-Balaton földjén is gyökeret kell eresszen.

2015. áprilisában – a Tokajból származó Furmint pezsgőnk sikere után – 2,2 hektáron telepítettünk Furmintot. A jól megválasztott klónnak hála már 2016-ban is megtapasztaltuk, milyen életerős növényke került hozzánk: még minket is meglepett gyors növekedése és szépsége.

Furmintunknak kettős küldetést szántunk. Elsődlegesen nagyszerű pezsgő alapbor készítését célozzuk vele, ilyen téren már a 2017 évi próba szüretkor is messzemenőkig bizonyított. A továbbiakban azonban egy különleges és minőségi, Szőlőbirtokunk jellemzőit magán viselő fehérbor születésében is számítunk rá, figyelve a metszésre, a terhelhetőségre, a szüreti időpontra és az érlelés módjára.

Az életerős dél-balatoni Furmint szüretelése 2017. szeptember 17-én történt. Az új bor hordómintaként történő első bemutatkozására a 2018-as Furmint Február alkalmából kerül sor.

A Lellei Furmint különleges fehérbor, mely a Furmint fajta történelmi gyökereihez nyúl vissza, szó szerint és képletesen egyaránt: a dél-balatoni földben még sekély de erős gyökerekkel megkapaszkodó szőlő a terület legtermékenyebb, tiszta és tápanyagban gazdag talajából táplálkozott, még éppen csak megízlelve új otthonát – hogy egészen új arcát mutathassa meg.

A Lellei Furmint a szőlő legszebb fajtajellemzőit domborítja. Finom savassága eredendő, de szépségét csak kevés borvidéken képes ennyire megmutatni. Illata komplex, a citrusok, körte és kellemes füstösség egyvelege. Ízében elegánsan könnyed, de gyümölcsgazdagságát azonnal megmutatja.

Hiszünk benne, hogy a Furmint, hazánk egyik legjellemzőbb, leginkább közkedvelt szőlőfajtája jól érzi magát a számára új környezetben, a Dél-balatoni Borvidéken. Első alkalommal 2018. február 1-én, a Furmint Február Nagy Kóstoló alkalmából kerül pohárba várva, hogy lenyűgözhesse a kóstolókat.

Mi nagyon büszkék vagyunk az új jövevényre!

Garamvári Vencel