SZÜRETI HÍREK A GARAMVÁRI BIRTOKRÓL

A Dél-balatoni Borvidéken szinte minden fehérbort adó szőlőültetvény termését leszüretelték a tőkékről, és megkezdődött a középérésű kékszőlőfajták betakarítása. A Garamvári Szőlőbirtokon eddig 40 hektárnyi ültetvény termését szedtük le, vagyis éppen a szüreti időszak felénél járunk. Szeptember 8-án megkezdtük a Merlot ültetvények szüretelését, mely a cég fő fajtája: 20 hektáron termesztjük.

A különböző fajták termése egytől-egyig nagyszerű paraméterekkel érkezett a feldolgozóba. A fehérszőlők nagy mennyiségű cukrot tudtak felhalmozni a nyár végi meleg időben, melyhez kiváló savtartalom társult. Az utóbbi évek időjárását a kékszőlőfajták beérésének bizonytalansága jellemezte, de ennek a lehetősége az idei évjáratban szerencsére nem fenyeget. A szép meleg, csapadékszegény augusztus biztosította a Merlot, Cabernet és Syrah fajták megfelelő minőségi paramétereit, és eddig a szeptemberi idő is kedvezett a dél-balatoni borászoknak. A többnyire száraz, meleg időjárás lehetővé tette egy kiegyensúlyozott, jól átgondolt szüret levezénylését.

Az évjárat adottságai kedveznek a kiváló minőségű pezsgők és fehérborok készítéséhez, a következő néhány hétben pedig kiderül, milyen minőségben tudjuk leszedni a kékszőlő fajtákat.