MÚLTUNK ÉS JELENÜNK


A családi vállalkozás története 1966-ban kezdődött, amikor Garamvári Vencel a Kertészeti Egyetem borászati szakán megszerezte diplomáját, majd az ország akkori legnagyobb pezsgőüzemének igazgatójaként negyed évszázados tapasztalatot szerzett a borászat és pezsgőkészítés területén.

 

1990-ben megváltozott a világ, az ország új kihívások elé nézett. Az országgal együtt ő is a változás mellett döntött, így önállósította magát: néhány lelkes, az újítást szorgalmazó társával együtt létrehozták vállalkozásukat, Vinarium néven. A cég fő profilja a prémium borokat készítő borászok képviselete, boraik forgalmazása volt.

 

1993-ban a borász szelleme és álma győzedelmeskedett, és az addig pusztán kereskedelmi tevékenységet fokozatosan felváltotta a szőlőtermesztés és a borkészítés. A Dél-Balaton csodálatos panorámájú szelíd dombjain vásárolták meg első dűlőiket Balatonboglár, Szőlősgyörök és Balatonlelle községek térségében, és megalapították a Szent Donatus pincészetet Balatonlellén.

 

Az 1996-os esztendő nagy áttörést hozott a vállalkozás életében. A Garamvári család tulajdonába került Budafokon a Sörház utcai pince, mely pezsgőik készítésére minden szempontból alkalmasnak bizonyult. A közel 5000 m2-es terület felújítását követően a borkészítés és pezsgőgyártás folyamataihoz szükséges technológiai fejlesztések következtek, melyek a legújabb követelményeknek is megfelelnek.
A családi vállalkozás megkezdhette a „methode traditionelle” technológián alapuló, tradicionális pezsgőkészítést.

 

1999-ben jelennek meg a piacon az első Vincent pezsgők. Ekkor a borász szakmai elhivatottsága mellett felesége gazdasági rátermettsége és közgazdasági végzettsége együttesen viszi előre a céget a fejlődés útján.

 

2003 óta a cég Garamvári Szőlőbirtok néven, két helyszínen – Balatonlellén és Budafokon – folytatja tevékenységét. A két üzem kitűnően illeszkedik egymáshoz, hiszen a palackosbor-termelés zöme Lellén történik, és itt termelik meg pezsgőik alapborát is. Az itt található szőlőbirtok ma már 80 hektáron terül el, a hozzá szorosan kapcsolódó szőlőfeldolgozóval és pincével együtt.
Budafokon az értékesítési központban saját készítésű borok és pezsgők kereskedelmével foglalkoznak, de ugyancsak itt, a Pezsgőpincében történik a Balatonlellén termelt alapbor pezsgősítése és érlelése is.
A család tagjai aktív résztvevői a birtok életének. A termelés, a kereskedelem és a cégvezetés területén egyaránt közösen irányítják a munkafolyamatokat, amelyekben már a legfiatalabb generáció is igyekszik részt vállalni.

 

2006-ban a Garamvári Szőlőbirtok számos nemzetközi elismerés mellett elnyerte az „Év Pincészete” kitüntető címet.
Ugyanebben az esztendőben a Magyar Borakadémia „Az év bortermelője” címmel ismerte el Garamvári Vencel több évtizedes, kitartó és elhivatott munkáját.

 

2015-ben jubilálta a vállalkozás működésének 25. évét.
Hátratekintve: rendezett szőlősorok, szépen működő termelőüzem, legújabb technológiával rendelkező degorzsálósor, több ezer palack pincében érlelődő pezsgő, felújított központi épület és rengeteg elhangzott értékes mondat, előadás, cikk, borbemutató köszön vissza.
A jelenben: megújult céges arculat és pezsgődizájn, megfiatalodó Kócsagos sorozat, megújuló üzem, számos megkeresés szakmai fórumok tartására, jó pár borásztárs pezsgőjének megalkotása.
És a jövő… csak szépen rajzolódik. Ami bizonyos: a szüntelen törekvés arra, hogy a mindennapjainkban munkákkal

 

ÉRTÉKET TEREMTSÜNK, ÉS AMI ÉRTÉK VOLT, AZT MEGŐRIZZÜK.