SZÜRETI RÉSUMÉ

Újabb szüreti időszak zárult le a Balaton déli partján. A Garamvári Birtok a héten fejezte be a szüreti munkákat a Sinai Cabernet Sauvignon ültetvényekkel.
 
szuret1
A fehérbort adó fajták utolsó képviselőinek – néhány Szürkebarát és Sauvignon Blanc ültetvény – termése szeptember közepén került a feldolgozóba. Közvetlenül ez után kezdődött a főbb kékszőlő fajták betakarítása. A Merlot következett a sorban, melynek területmérete 20 hektár. Először a legújabb ültetvények termését szedtük, ezek fiatal koruk miatt gyorsabban érlelik a termést, majd az idősebb Merlot ültetvények következtek, végül a Cabernet Franc, Syrah és a Cabernet Sauvignon fajta.
 
Mindig nagy megelégedéssel tölti el a borászt, ha egy ültetvény termőre fordul, különösen, ha olyan szép termést ad, mint legfiatalabb Cabernet Franc ültetvényünk.
 
A szeptember végi előszüret után – melynek keretében leválogattuk a termés nagy részét, és csak a legszebb fürtöket hagytuk a tőkén – minden tekintetben kifogástalan termést sikerült betakarítanunk Rózsapusztai Cabernet Franc ültetvényünkről.
 
szuret2
Nagy örömünkre szolgált, hogy a Cabernet Sauvignon fajtát az idei év szeszélyes időjárási körülményei ellenére jó egészségben sikerült megtartanunk, a termést a szokottnál kissé alacsonyabb mustfokkal ugyan, de még a nagyobb esők előtt leszüreteltük.
 
Összességében elmondhatjuk, hogy az időjárás nem kedvezett az idei termésnek, nagyban megnehezítette mind a szőlész, mind a borász munkáját! A borvidékeken általában, köztük mi is, jóval kevesebb termést szüretelhettünk, de megelégedésül szolgál, hogy idén is születtek szép és különleges tételek.