TOP 100 Winelovers a Pesti Vigadóban

Az idei év is egy kiemelt eseménnyel kezdődött a Winelovers csapat jóvoltából, mely a TOP 100 bor (Népszabadság) listája köré szerveződött. A Pesti Vigadóban rendezett kóstolón rekord mennyiségű (több száz) vendég vett részt, a borászok körül pedig jó néhányan több tételt is bemutattak, mint a listán szereplő TOP 100 kategóriás borok.
 


A GARAMVÁRI pince tételei közül a már ismert, és a közelgő Furmint Februáron bemutatásra kerülő Furmint brut 2013-as pezsgőn kívül a 2015-ös évjáratú Sauvignon Blanc-t (TOP 100 helyezés, Magyar Országos Borverseny aranyérmes bora), és a 2012-es Syrah-t mutatta be a kóstoló közönségnek Baranyai Péter, a birtok főborásza. Sauvingon Blanc-unk a birtok büszkesége, miután már több egymás utáni évjáratban is szépen sikerült elkészíteni, és ezzel a Dél-Balatoni Borvidék megmutathatja, milyen – a kedvező klimatikus viszonyok és talajadottságok összejátszása révén – top, a nemzetközi viszonylatban helyét megálló bort sikerült alkotnia. A Syrah, mint ismeretes, Dél-Franciaországban (Rhone-völgye), illetve az újvilágban igen népszerű, közkedvelt szőlőfajta, mely igencsak szereti a napfényt és a meleget és az a tapasztalat, hogy a magyar termelők körében is igen nagy népszerűségre tett szert. Nem utolsósorban, mivel a gyümölcsös, tanninos jegyek szép savstruktúrával párosulnak, illetve az aromakészletben megtalálhatók a gyümölcsökön kívül a koncentráltság, a telt, testes zamat, étcsokoládés, kávés, ánizsos jegyekkel kiegészítve, a mai magyar borpiacon még mindig különlegességszámba megy. Mi is ezt tapasztalhattuk borunk kóstoltatása során, melyet előszeretettel kóstoltak a könnyedebb fehér, illetve vörösborokra számító vendégek is, sőt volt, aki kifejezetten emiatt jött hozzánk. (Syrah-nk a nemzetközi Finger Lakes borversenyen aranyérmet szerzett, valamint az országos borversenyen, illetve Nemzeti Borkiválóságnak is beválasztották.)
 

Reméljük, bemutatkozó prémium boraink is olyan sikereket könyvelhetnek el a későbbiekben, mint – a már viszonylag stabil népszerűségnek örvendő – pezsgőink, és újabb csúcskategóriát tudhatunk idén magunknak elkönyvelni.