TITKOK és ígéretek a pince mélyéről…

hangulat1
Ígéretes évjárat a 2015 év a gyártásközi kóstoló alapján. Ezt a megállapítást összegezték a termelők a Garamvári pezsgőpincénél.
 

hangulat4
A közösen végzett pezsgősítési folyamatokból titokzatos rajnai rizlingek, karcsú-elegáns chardonnay-k szépségét takarta még az érlelési idő fátyola a Garamvári és Légli pezsgők kóstolásánál. Az illatok tisztaságot, fajtajelleget, az ízek sok gyümölcsöt, a bor szép gyöngyözést mutatott.

A tokaji furmintoknál a származási hely talajától függően komoly-karakteres és kedves-játékos-gyümölcsös furmintok és furmint cuveék versengtek a figyelemért, a Sauska Tokaj és a Puklus pincészettől. Mindez megerősítette bennünk azt a meggyőződést, hogy a furmint mint fajta eddig nem ismert dimenziókat tud átölelni. De azt is, hogy a Tokaji borvidék – a termékek bármely köréből – kimeríthetetlen lehetőségeket tartogat a termelők számára.
 
 
 

hangulat2

A Balla pincészet egy fehér és egy rosé – Fekete Leányka, Kadarka – cuveé pezsgővel képviseltette magát, mindkettő különleges, a pezsgők világát tekintve nem szokványos, inkább a termelőhelyre jellemző fajtákból készült, zamatukat és illatvilágukat tekintve szép karaktert mutattak.
A kóstolást a lazac sokszínű árnyalatát felvonultató rozék zárták a Sauska és Balla Géza borászatából.
A 11 tétel kóstolása során a termelők olyan titkokról cseréltek véleményt mint az alapborok, a cuveék összetétele, a pezsgőélesztők kiválasztása, az erjesztési folyamatok optimalizálása, az érlelés időtartamának és a forgalmazás időpontjának körültekintő meghatározása.

 
 
 
 
 
 

hangulat3

Az itt találkozott termelői csoport tagjai nagy örömmel és várakozással tekintenek a Magyar Borakadémia kezdeményezésére, amivel felkarolja a tradicionális pezsgőkészítés ügyét.