BEÉRETT AZ IRSAI, INDULHAT A SZÜRET!

A szokatlanul csapadékos augusztus miatt a Balaton déli partján a termés védelme érdekében mozgalmas hetekben lehetett része szőlészetünknek. De miután leküzdöttük a szeszélyes időjárás okozta nehézségeket, a Garamvári Szőlőbirtokon idén is jó hangulatban kezdődött meg a borszőlő betakarítása.
 
Hangulatképnszüret 3
A szüret rendszerint augusztus közepén, az illatos fajták közül a legkorábban érő Irsai Olivérrel kezdődik, majd ezt követi a „nagy szüret”.
 
Irsai Olivér fürtje közvetlenül a szüret előtt
A 2015-ös évjáratban szedtük az elmúlt néhány év legkiemelkedőbb mennyiségű Irsai termését, ezért nagy örömünkre szolgált, hogy idén még a tavalyinál is több és szebb szőlőt sikerült betakarítani az összesen két hektáron termő Irsai Olivérünkből.
 
Irsai Szüret 2016.08.19.
Az üzem új feldolgozósorán a felesleges pépesítést elkerülve, tökéletes minőségben tudtuk feldolgozni a beszállított szőlőt. A hűthető tankprésben néhány órás áztatás után elvettük a színlevet. A présben hagyott szőlőt továbbra is hűtve áztattuk, hogy a héjban lévő illat és zamatanyag kivonatolása megtörténjen. Másnap került sor a préselésre. Az ülepített, tisztított mustot különleges fajélesztővel oltottuk be, mely jelenleg az erjedés korai szakaszában van.
 
Panoráma kép
A hajnali órákban az erjesztőhelyiség nyitott ablakain kiszűrődő kellemes muskotályos illat üli meg a borászati üzem környékét.
A napokban történt kóstolók arra engednek következtetni, hogy a 2016-os Garamvári Irsai Olivér sem fog csalódást okozni boraink és a fajta kedvelőinek.
 
Hangulatkép szüretszüret kis kép alap