Ha mustot iszunk, legtöbbször csak az jut eszünkbe, hogy fogyasztása könnyen beindítja az emésztési folyamatokat.
Igaz, ami igaz….
……nem árt vigyázni, azonban mi mégis azt tanácsoljuk, hogy itt a must szezonja, ne habozzunk, fogyasszuk bátran!
Hiszen a must nem más, mint „folyékony szőlő” a szőlőből frissen préselt gyümölcslé, mely elsősorban a szőlő húsának levélből áll, de a héj és a mag vízoldékony vegyületeit is tartalmazza.
Magas tápanyag tartalma ellenére kalóriatartalma alacsony, hiszen 1dl szín mustban körülbelül 104 kcal energia, 1 gramm zsír és 1,4 gramm rost található.
Igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a B1-B2-B6-C-és E vitamin, Magnézium, Kálium és K-vitamin.
A benne található antioxidánsok hozzájárulnak bizonyos betegségek megelőzéséhez:
Egyik legfontosabb alkotóeleme a quercetin nevű flavonoid, mely segíti egyes daganatos megbetegedések megelőzését, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, gyulla-dáscsökkentő hatású. Továbbá védi az ereket a meszesedéstől és a káros lerakódásoktól, így azok következményeitől is, mint például az agyvérzés, illetve az infarktus.
Régen a lábadozó betegeket a húsleves mellett gyakran kínálták szőlővel is, a gyorsabb felépülés reményében.
Az sem titok, hogy magas rost és víztartalmának köszönhetően hatékony a székrekedés ellen….
A GARAMVÁRI SZŐLŐBIRTOK TIPPJE:
A friss mustot (ha ülepítetlen és szüretlen) tegyük a hűtőbe egy napra. A hűtés hatására a must sűrű része leülepedik. Nagyon óvatosan szűrjük át kis lyukú szűrőbe rétegelt gézlapokon, esetleg tüll anyagon. Eredményként szép tiszta folyadékot kapunk.
4-6 fokon tároljuk hűtőben, így sokáig élvezhetjük a kellemes “folyékony szőlő”-t.
