A BORVONAT BALATONLELLÉRE LÁTOGATOTT


Hangulatkép Borvonat cikkhez A MÁV Nosztalgia második borvonata 2016. június 11.-én indult Budapest Kelenföld állomásról ezúttal a napfényes Balatonlellére.
Már az oda úton megkezdődött a borok és pezsgők kóstolója, mindeközben a Garamvári Szőlőbirtok kedves munkatársai részletesen elmesélték, hogy mi is a különbség a tankpezsgő illetve a manapság kedveltebb tradicionális pezsgő elkészítése között. Mire előtűnt a Balaton csodálatos víztükre a balatonvilágosi fák mögül, addigra elmondhattuk, ez egy igazán pezsgő BORVONAT. A szójáték nem véletlen, hiszen nem volt olyan kérdés, amire ne kaptunk volna pontos és kimerítő választ.


Borvonat kollázs 3
Hangulatkép Borvonat 7 Balatonlellén dottó várt minket. Ez a gumikeréken gördülő kisvonat váltotta a mi fémkerekű Árpád motorvonatunkat. Első állomásunk Kishegyen Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére emelt és 1758-ban felszentelt barokk kápolna volt. Majd átsétáltunk a vele szemben lévő, -a Jankovich család vincellérházából lett- Majtényi csárdába mely ma a déli partról a legszebb panorámát nyújtja a betérőknek. Ezután ismét dottóra ültünk és az egyre melegedő időjárás elől bemenekültünk az igazán hűvös Garamvári Szőlőbirtok pincéjébe.


Hangulatkép Borvonat 3 Garamvári Judittól azt is megtudtuk, hogy ezen a vidéken a Chardonnay és a Pinot Noir a pezsgőkészítés fő fajtái. Tehát általában ilyen fajtákhoz készült alapborhoz adják a megfelelő élesztőket, tápsót, és mintegy 23-24 g/l cukrot. Ezt a tirage keveréket töltik az alapborhoz és így az másodszor is megerjed. Az alapbor 18 hónapig erjed, a tirage-al elegyített időszak általában további 6 hónapig tart, azaz egy jó pezsgő elkészítéséhez minimum 2 évre van szükség. Végül ezt az üledéket 2 év után az üveg nyakába juttatják kézzel vagy ma már inkább gépekkel rázva, forgatva minimum 5-6 napon keresztül. Ezután a palack nyaki részét -22 Celsiusra lefagyasztják, majd a palackot újra függőleges helyzetbe állítva, az élesztőt tartalmazó jégdugót kilövik az üvegből. Ezt hívjuk degorzsálásnak.


Hangulatkép borvonat 4 Utána szintre töltik az üveget majd a végleges pezsgővel és dugóval lezárják. A végleges zárásnak ki kell bírni a folyamatos 4-5-6 bar nyomást. Franciaországban a pezsgő eredeti hazájában Pinot Meunier szőlőből készült alapbort is felhasználnak, Magyarországon ilyet nem, de esetenként Pinot Blanc fajtát használhatnak. A fent említett 3 fő fajta 17-18 mustfokos szüretelt szőlőjéből 10-11 v/v alkoholfokú alapbor készül, amiből másoderjedés után legalább 12 v/v % alk. tartalmú pezsgő válik.

A sok tudománnyal a fejünkben a gyönyörű és különlegesen ívelt alapterületű hideg pincéből felmentünk az étterembe ahol vendéglátóink Garamvári Zsuzsa és Baranyai Péter pincemester további pompás nedűkkel kínáltak minket. Kezdésnek (folytatásnak) egy gyöngyöző bor (ami ugye valódi bor egy kis szénsavval megfejelve) majd egy Sauvignon Blanc következett. A következő tétel még mindig fehér volt, mégpedig a manapság igen kedvelt Irsai Olivér fajtából. Ezt követte- ezen sorok szerzőjének egyre kedveltebb fajtája- a Syrah más néven Siraz.Az országban megtalálható Siraz ültetvények mintegy fele a Dél-Balatoni borvidék lankáin található.


Hangulatkép Borvonat 8 A következő tétel egy 2009-es Sinai-hegyről származó Cabernet Sauvignon volt. A hegy nevét a Pannonhalmi Apátságtól kapta, hiszen ez a borvidék több száz évig az apátokhoz tartozott.
Ennek örömére belevágtunk a pezsgők kóstolásába is: a 2011-es évjáratos pezsgő 8 gr/lt cukrot tartalmaz. A 2007-es Pinot Blanc Fleur már 14 gr-ot. A Don Giovanni az egyik legkedveltebb és leginkább külföldre eladott tétel, ami 2008-as évjáratú. Az Evolution Pinot Noir Extra Dry pedig az evolúcióban mindenképpen előttünk jár.
De hogy ne maradjunk le az evolúciós fejlődésről, lássuk csak a pezsgők kategorizálását: Brut Nature (nyers pezsgő), Extra Brut, Brut, Extra Dry, Dry majd csak innentől következnek a közönség kedveltek, hiszen a nem kifejezetten szárazak közül csak a Demi Sec és a Sweet kategóriát különböztetjük meg.


Hangulatkép Borvonat 5

Ebből is látszik, hogy az igazi pezsgők a műértőknek készülnek, azaz nem az utóbbi két kategória a cél. Az a cél, hogy a boroktól kicsit átkanyarodjunk a pezsgők világába és élvezzük, megismerjük e világot, de ezt a száraz kategóriákban éljük meg.
Ez az, amit a hozzáértők igazán kedvelnek és ez az az érzés, amiért egyáltalán pezsgő létezik e világban!
EGÉSZSÉGÜNKRE! Köszönjük Garamvári Szőlőbirtok!

Komáromy Attila MÁV Nosztalgia – Élmények Útján!