A szőlőültetvények telelése. Metszés, kötözés, tervek a 2016-os vegetációra.

Kiváló évet zártak 2015-ben a Dél-Balatoni szőlészetek. Az évjárat szép fehérborai készen állnak a palackozásra, és egyes vörösök, például a Pinot noir, szintén nemsokára töltésre kerülhetnek. Az időjárás 2015-ben sokkal kedvezőbben alakult, mint az azt megelőző évben, ez is segítségünkre volt, hogy jó évet zárhassunk.
A mezőgazdaságban nagy szükség lett volna egy száraz, hideg, fagyoktól nem mentes télre, ez idén ismét elmaradt. Példának okán az enyhe teleket kimondottan aszályos, forró nyarak követik, ezen kívül az évszakok összemosódnak. Ez a kedvezőtlen helyzet komoly kihívások elé állítja majd a mezőgazdaságban dolgozó szakembert.
Itt a Garamvári Szőlőbirtokon a szüretet követően, – melynek záróakkordja október utolsó napjaira esett – szinte azonnal elkezdtük a metszést. A számításaink szerint március közepéig tartó munkának a hónap elején végére értünk. Ebben segítségünkre volt az enyhe téli időjárás, és az ültetvényekben dolgozók létszámának növelése.


metszes

Az alacsony kordonművelésű ültetvények idősebb, 3-4-5 éves termőkarjait 1-1 egészséges 8 rügyes szálvesszőre váltottuk, ezáltal 10 hektár ültetvényt újítottunk meg. A továbbiakban, egyes ültetvényekben a Guyot művelésmódot alkalmazzuk, melyhez hosszú metszési elemeket kell hagyni. Az ily módon metszett ültetvények zöldmunkája gyorsabban, növényvédelme hatékonyabban kivitelezhető. Idén célunk a termésmennyiség jelentős visszaszorítása, hogy prémium ültetvényeink terméséből ismét különleges minőségű borok születhessenek.


metszes1

A jövő héten elkezdjük a tőkék kötözését. A munkát gyorsan kell majd végezni, hiszen az idő hamar melegszik, bizonyára nincs már túl messze a rügyek fakadása. Traktorvezetőink sem tétlenek. Jelenleg a venyige felszedése és ültetvényekből történő kihordása folyik, amivel szintén a növényvédelmi munkát fogjuk megkönnyíteni. Ezekkel az intézkedésekkel próbál cégünk is hozzájárulni a fenntartható, környezettudatos, vegyszertakarékos szőlőtermesztéshez.


metszes2

Nagy terveink vannak 2016-ra. Csatlakozni kívánunk az AKG programhoz, ennek megfelelően benyújtottuk a pályázatokat, melyekben szinte minden kötelezettségvállalásnak megpróbálunk eleget tenni. A tavaly bevált őszi és tavaszi lemosó permetezés gyakorlatát idén is folytatni kívánjuk. A térhódító öko- és bio szemléletmód az elmúlt években minket is elért, egyre több biológiai növényvédő szert és természetes termésnövelőt próbálunk alkalmazni, ennek megfelelően a lemosó permetezést elemi kén és narancsolaj kombinációjával végezzük majd, továbbá a szőlőmolyok gyérítésében a Bacillus Thuringiensis hatóanyagú készítményeket részesítjük előnyben.

Folytatjuk ültetvényeink felújítását és az ültetvénybővítést. Ennek megfelelően 2,55 hektár korábbi szántót fogunk betelepíteni Pinot blanc és Irsai Olivér szőlőfajtákkal, körülbelül fele-fele arányban megosztva a területet. Idén őszre tervbe vettük 3,5 hektár öreg szőlő kivágását, mely ültetvényekbe Zenit és Merlot fajtákat tervezünk telepíteni 2017-ben.
Az időjárás a napokban javulni látszik. A szőlőmunkával cégünk idén rendkívül jól boldogul, ezért a 2016-os vegetációt nagy reményekkel várjuk.